Renovera din lägenhet
Vad ska jag tänka på
Det finns många regler att följa och det är viktigt att inte röra radiatorer/element, bärande väggar och liknande. Läs på ordentligt och ta hjälp av proffs.
Tänk på att du får stå för kostnaderna om något blir fel vid en renovering, även när det drabbar dina grannar.
Vid renovering av badrum ska du använda dig av behörig entreprenör för att inte riskera att bli ersättningsskyldig vid skada.
Ta det försiktigt med trapphusen, hissarna och våra gemensamma utrymmen så att de inte skadas vid frakt av material. Skydda hissen med papp eller annat skyddsmaterial, städa och plocka undan efter dig om det blir spill i gemensamma utrymmen. Stör inte grannarna!
Badrumsrenovering
Har du ett gammalt badrum eller ett badrum som inte uppfyller dagens krav enligt byggnormerna är det styrelsens råd att du renoverar innan det blir en vattenskada. Att reparera efter en vattenskada tar mycket längre tid än en vanlig renovering vilket innebär att du blir utan badrum under denna tid. Det blir också dyrare att hantera en vattenskada jämfört med att renovera i tid. Se över ditt badrum redan idag och undvik framtida skador.
I en bostadsrätt har du ett mycket större ansvar än i en hyresrätt. Vid skada kommer föreningen alltid pröva om du brustit i ditt ansvar och i så fall kräva ersättning för föreningens kostnader.
Minimikrav vid badrumsrenovering
Bostadsrättsföreningen kräver att arbetet utförs av ett företag med behörighet enligt branschregler för våtrum, läs mer på http://www.bkr.se/ eller http://www.gvk.se/ Bostadsrättsföreningen kräver att entreprenören ska lämna ett kvalitetsintyg efter utfört våtrum och att föreningens styrelse ska ha in en kopia på dessa för att se att badrummet utförts av behörig våtrumsinstallatör.
Det är viktigt att tänka på att en GVK/BBV installatör/montör som inte är godkänd, kan lämna ett kvalitetsdokument från sin materialleverantör vilket inte är samma sak som ett våtrumsintyg. Kvalitetsdokumentet innebär att personen gått leverantörens utbildning (vilket är ett krav hos BBV och GVK) men kan personen inte lämna ett våtrumsintyg, har hen inte den behörighet som man ska få via branschorganisationerna. Bostadsrättsföreningen kräver våtrumsintyg via branschorganisationerna.
Använd endast branschgodkända material. Begär alltid skriftliga skötselråd och dokumentation.
Elinstallationer
Bostadsrättsföreningen kräver att arbetet följer ”Branschreglerna för Ellagen”. Hittas på: http://www.eio.se/
Inglasning av din takterrass
Om du funderar på att glasa in din takterrass ska du ansöka om bygglov hos Malmö Stad. Konstruktionen av inglasningen ska göras utan åverkan på fasaden, dvs ingenting får fästas i fasaden. Du får inte orsaka risk för fuktskada i fasaden.
Renovering av kök
Även här ska allt arbete som handlar om förändring av el och VVS utföras av en entreprenör som är behörig enligt branschorganisationerna (se Renovering av badrum).
Köksfläkt får inte kopplas till ventilationen, eftersom ventilationen är gemensam för alla lägenheter. Kopplar du köksfläkten till ventilationen åker ångorna från din matlagning ut i dina grannars ventilation. Endast fläkt med kolfilter är godkänt. Enda undantaget gäller lägenhet T44 på Rodergatan 4, som har separat ventilation till köket.
Läckageskydd
Under samtliga vattenanordningar (kyl-, frysskåp, diskmaskin, torktumlare, tvättmaskin m.m.) ska det finnas läckageskydd. Diskbänksinsats ska också monteras i diskbänkskåp. Diskbänksinsatsen läggs in på botten i bänkskåpet under diskbänken. Insatsen och läckageskyddet samlar upp och leder fram vattnet, så att det är möjligt att upptäcka vattenläckaget tidigt.
Saknas detta vid en vattenskada kommer föreningen driva en juridisk process mot dig för ersättning av föreningens kostnader t ex. självrisken.
Vattenavstängning vid renovering: Avstängning av vatten gör du själv genom de kranar som finns i trapphuset, om du inte har separat avstängning inne i lägenheten.
Vatteninstallationer
Bostadsrättsföreningen kräver att arbetet följer branschreglerna för vatteninstallation, ”Säkervatten”. Läs mer på: http://www.säkervatten.se/